five dances for camera, dance studio, and a city

izvedbe za kameru, plesni studio i zvuk grada: 23. – 27. lipnja 2020.

koreografska fantazija br. 5 je posljednji rad u ovom ciklusu. Serija radova koja je započela 2013. godine koreografskom fantazijom br. 1 sustavno se tijekom osmogodišnjeg istraživanja posvetila razmatranju pojma, ideje i metodologije koreografije te njenih izvedbeno-ontoloških simptoma, istražujući poluge plesa kao afirmativnu proizvodnju memorije. Serija je u međuvremenu nagrađena s nekoliko nagrada, između ostalog nagradom Hrvatskog glumišta za izuzetno koreografsko postignuće te Godišnjom nagradom strukovnih Udruga plesnih umjetnika Hrvatske za koreografiju.

koreografska fantazija br. 5: arhitekture vremena, u izvedbi četiri plesne umjetnice; Anne Javoran, Sare Piljek, Nastasje Štefanić i Ane Vnučec, uz suradnju dramaturginje i autorice Zee Hartmann, istraživačko bilježenje procesa plesne kritičarke Ivane Slunjski te suradnju vizualnih umjetnika Tjaše Kalkan i Matije Kralja, nastajala je u digitalnom i fizičkom prostoru između Zagreba, Berlina i američkog Columbusa, tijekom svibnja i lipnja 2020. godine u vrijeme globalne pandemije virusa Covid-19. Prigrlivši ograničenja globalne zdravstvene krize kao strukturu, neizvjesnost kao algoritam, kontingenciju kao namjeru, a umjetnički proces kao prostor solidarnosti, koreografski pogled, vrijeme i materijalnost organizirani su drugačije.

koreografska fantazija br. 5: arhitekture vremena slijedi sugestiju Jean-Paul Sartrea koja kaže da je tkivo vremena evidentno organizirana struktura ali i da vrijeme nagriza i troši; razdvaja; bježi. Gilles Deleuze na sličan način govori o ravnomjernoj podjeli vremena preko fenomena simetrije i ponavljanja, razlikujući ponavljanje kadencom i ponavljanje ritmom. Ponavljanje kadencom pri tome opisuje kao izokronijsko i ponovno pojavljivanje identičnih elemenata, a ponavljanje ritmom kao svojevrsnu refleksiju nesamjerljivosti između metrički ekvivalentnih perioda prostora. Posljednje, golo, materijalno ponavljanje je ponavljanje Istoga, a pojavljuje se samo u smislu da je unutar njega prikriveno drugo ponavljanje, konstituirajući ga i konstituirajući samog sebe u prikrivanju sebe.

arhitekture vremena su stoga mišljene kao laboratorij asinhronog vremena i deponij disperziranog prostora. U dvosatnoj izvedbi za kameru, plesni studio i zvuk grada, fantazija br. 5 inzistira na događaju plesa kao sjecištu i ishodištu biopolitika koje na različite načine reorganiziraju uvjetovanosti i prisutnosti tijela. No upravo to i takvo vrijeme; posredovano i raskomadano, odgođeno i fragmentirano, multiplicira i konstruira drugačije vidove prostornosti i materijalnosti: raspršene arhitekture, trajanja mašine, ponovljenog pogleda.

Autorica i koreografkinja: Marjana Krajač / Izvedba: Anna Javoran, Sara Piljek, Nastasja Štefanić, Ana Vnučec / Videografija: Matija Kralj / Fotografije: Tjaša Kalkan / Suradnja na projektu: Zee Hartmann / Istraživačko bilježenje procesa: Ivana Slunjski / Dokumentacija: Tjaša Kalkan, Matija Kralj / Grafičko oblikovanje: Valentina Toth / Tehnički direktor: Duško Richtermoc, Marino Frankola / Tehnička asistencija: Leonardo Krakić / Komunikacije: Anita Klapan / Produkcija: Sodaberg koreografski laboratorij / Realizirano u rezidenciji Zagrebačkog plesnog centra te u suradnji umjetničke organizacije Sodaberg koreografski laboratorij. Projekt je realiziran uz podršku Odsjeka plesa pri The Ohio State University (Columbus, OH). Projekt je realiziran uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba. / Zagreb, Berlin, Columbus, lipanj 2020. / Izvedbe za kameru, plesni studio i zvuk grada su se odvile dnevno od 16. do 20. lipnja 2020. godine, u bijelom studiju Zagrebačkog plesnog centra.